Het kontonummer van een bank

Het kontonummer is het eigenlijke rekeningnummer van uw bankrekening. U kunt het kontonummer vinden op uw bankrekening afschriften die u als het goed is eens in de zoveel tijd krijgt van uw bank. Ook kunt u het kontonummer makkelijk vinden wanneer u gebruik maakt van online bankieren met uw bank. U kunt dan simpelweg inloggen en naar uw persoonlijke rekening gaan om te zien wat het kontonummer is van uw rekening.

Het controle getal berekenen

De berekening van het controle getal gaat als volgt:
  • Neem de rekeningidentificatie
  • Plaats er de landcode achter
  • Vervang de letters door hun positie in het romeinse alfabet + 9 (a=10, z=35)
  • Voeg 2 nullen toe aan het eind
  • Deel het getal door 97 en neem de rest
  • Trek het restgetal af van 98

Het IBAN nummer

Het IBAN nummer van uw bank is een ander nummer dan het kontonummer van uw bank. IBAN staat namelijk voor het International Bank Account Number en is een nummer dat gebruikt wordt bij internationale transacties. Dankzij het IBAN nummer kunnen transacties tussen banken en rekeningen in verschillende landen vlotter verlopen en is het bovendien veiliger. Het IBAN nummer is een nummer van maximaal 34 tekens met een vaste structuur.

IBAN nummer opzoeken

Het IBAN nummer kunt u vaak net als het Kontonummer van uw bank gewoon vinden op een rekeningafschrift van uw bank. Meestal wordt zowel het kontonummer als het IBAN nummer hier op vermeld. Mocht dit toevallig niet het geval zijn dan kunt u het IBAN nummer ook zelf opvragen. Daarnaast kunt u het IBAN nummer ook zelf berekenen aangezien het een vaste structuur heeft. Over de structuur van het IBAN nummer leest u hier onder meer.

Structuur van het IBAN nummer

Het IBAN nummer heeft in elk land een vaste structuur en het is als volgt opgebouwd: Landcode van 2 letters Controlegetal van 2 cijfers Rekeningidentificatie van maximaal 30 cijfers en letters. De twee letters van de landcode zijn volgens ISO 3166-1 en de twee cijfers van het controlegetal zijn volgens ISO 7064.

Het IBAN nummer berekenen

Wanneer u het IBAN nummer een keer nodig heeft en u heeft geen rekeningafschrift bij de hand dan kunt u het IBAN nummer ook zelf berekenen. De landcode en de rekeningidentificatie zijn vrij eenvoudig alleen het controlegetal verkrijgt u op een wellicht lastige manier. U kunt overigens ook het internet raadplegen om deze berekening voor u te laten doen in welk geval u alleen enkele gegevens hoeft in te vullen.