De IBAN Code

De IBAN code is een nummer dat wordt gebruikt bij internationale betalingen tussen banken en rekeningen in verschillende landen. Door middel van het gebruiken van een IBAN code verlopen deze internationale transacties een stuk sneller. IBAN is een afkorting die staat voor International Bank Account Number en het is een nummer van maximaal 34 tekens met een vaste structuur. Het IBAN nummer is tegenwoordig verplicht bij internationale betalingen.

Waar vindt u het IBAN nummer

Wanneer u op zoek bent naar het IBAN nummer dan kunt u hiervoor het beste een bankafschrift raadplegen. Het IBAN nummer wordt namelijk doorgaans aangegeven op uw bankafschriften. Wanneer u niet direct een bankafschrift ter beschikking heeft dan zijn er nog meer mogelijkheden om aan het IBAN nummer te komen. Zo kunt u het IBAN nummer zelf berekenen vanwege het feit dat het IBAN nummer een vaste structuur heeft. Hieronder leest u meer over het berekenen van het IBAN nummer.

Structuur van het IBAN nummer

Een IBAN nummer heeft een standaard structuur die bestaat uit drie delen. Het getal begint met twee letters die de landcode aangeven volgens ISO 3166-1. Daarna volgen twee cijfers die het controlegetal aangeven volgens ISO 7064. Tenslotte volgt een rekeningidentificatie die bestaat uit maximaal 30 cijfers en letters. Vaak wordt een IBAN nummer in groepen van vier tekens opgeschreven vanwege de duidelijkheid.

Berekenen van uw IBAN nummer

Met bovenstaande structuur in uw achterhoofd kunt u zelf het IBAN nummer uitrekenen. Aan de landcode hoeft niet gerekend te worden en voor Nederland is deze natuurlijk NL. Het controlegetal is echter wat lastig en kunt u op de volgende manier verkrijgen:
  • Rekeningidentificatie nemen
  • Landcode achter plaatsen
  • Letters vervangen door Romeinse alfabet positie + 9 (A=10, Z=35)
  • Twee nullen toevoegen aan het eind
  • Rest nemen van de deling door 97
  • Dit getal van 98 aftrekken

Hulp bij IBAN nummer berekenen

Zoals u ziet is bovenstaande rekensom niet direct een simpele rekensom. Gelukkig kunt u altijd de hulp inschakelen van het internet wanneer het gaat om het berekenen van het IBAN nummer. Zo zijn er verschillende websites die u hierbij kunnen helpen. Hier voert u dan enkele gegevens in waarna de website de berekening voor u zal uitvoeren. Op deze manier kunt u dus gemakkelijk het IBAN nummer achterhalen. Zorg ervoor dat u deze code goed bewaard in een kluis. Zorg tevens voor goede inbraak beveiliging, zodat deze code niet in verkeerde handen kan vallen.