Het IBAN nummer

Het IBAN nummer is een nummer dat in het leven is geroepen om te helpen bij het uitvoeren van internationale transacties. Wanneer er sprake is van een transactie tussen rekeningen en banken die in verschillende landen liggen dan zorgt het IBAN nummer ervoor dat deze transacties sneller kunnen verlopen. IBAN is een afkorting en staat voor International Bank Account Number. Hier leest u meer over het IBAN nummer en hoe u het kunt berekenen

Het gebruik van het IBAN nummer

Het IBAN nummer is in gebruik sinds 2006 toen er in de wet is opgenomen dat het verplicht is om bij een internationale transactie een IBAN nummer te gebruiken. het is dan ook zo dat banken tegenwoordig een internationale transactie weigeren wanneer het IBAN nummer ontbreekt. Het IBAN nummer wordt in heel Europa gebruikt en ook in enkele landen buiten Europa is het IBAN nummer in gebruik. In sommige landen wordt er een soortgelijk systeem gebruikt zoals de SWIFT code en het BSB nummer.

Berekenen van het IBAN nummer

Een IBAN nummer heeft een vaste structuur en hoewel deze structuur niet direct makkelijk is om te onthouden kunt u deze wel berekenen. De structuur van het IBAN nummer is als volgt:
  • Landcode van twee letters volgens ISO 3166-1
  • Controlegetal van twee cijfers volgens ISO 7064
  • Rekening identificatie van maximaal 30 cijfers en letters
Het controle getal is een getal dat u kunt berekenen op de hieronder staande manier.

Berekenen van het controle getal

Het controlegetal is een getal van twee cijfers dat u als volgt kunt berekenen:
  • Neem de rekeningidentificatie
  • Plaats hier de landcode achter
  • Vervang de letters door de positie in het Romeinse alfabet vermeerderd met 9
  • Voeg twee nullen toe aan het eind
  • Deel dit getal door 97 en neem de rest van de deling
  • Trek deze rest af van het getal 98

Hulp bij het berekenen van het IBAN nummer

De hierboven staande berekening ziet er nogal complex uit en kan lastig zijn om in uw hoofd uit te rekenen. Gelukkig kunt u op het internet websites vinden die u kunnen helpen met het berekenen van het IBAN nummer. Hier vult u dan enkele gegevens in waarna de website het IBAN nummer voor u zal berekenen. Dit scheelt u een hoop sores en bovendien weet u zeker dat u geen fouten maakt bij het berekenen van het IBAN nummer.