Wat is een BIC

Een BIC is een Bank Identifier Code die wordt gebruikt om een bank te identificeren wanneer er sprake is van grensoverschrijdend betalingsverkeer. De Bank Identifier Code wordt ook wel aangeduid met de term SWIFT adres. Bovendien is de organisatie waar de BICs worden geregistreerd SWIFT genaamd. De Bank Identifier Code is een tegenhanger van het IBAN, wat staat voor International Bank Account Number en welke een individuele bankrekening aangeeft.

De structuur van een BIC

Een Bank Identifier Code heeft een vaste structuur die er uit ziet als volgt: BBBBCCLLbbb of BBBBCCLL De reden dat er twee verschillende structuren zijn is dat het laatste deel staat voor het filiaal- of afdelingsnummer. Dit nummer mag namelijk worden weggelaten, wat niet geldt voor de rest van de onderdelen. Hierbij staan de elementen voor de volgende aspecten:
  • BBBB staat voor de bankcode, zelf te kiezen door de instelling
  • CC staat voor de landcode volgens de ISO 3166-1 norm
  • LL staat voor de plaats code

Het onthouden van uw BIC code

Wanneer u weet dat de BIC code bestaat uit een vaste structuur dan kunt u deze natuurlijk ook onthouden. Het kan zijn dat u deze code ooit nodig heeft en de kans is groot dat u deze op dat moment niet bij de hand heeft. Wanneer u de structuur kunt herinneren dan kunt u echter vrij snel achter uw BIC code komen door de onderdelen een voor een te bedenken en op te schrijven. In feite is het een simpel ezelsbruggetje.

Een buitenlandse betaling uitvoeren

Mensen die een buitenlandse betaling uit willen voeren via de bank naar buitenlandse personen of bedrijven die hebben naast het bankrekeningnummer nog een aantal andere gegevens nodig. Hierbij kunt u denken aan de IBAN code en de BIC code die hierboven wordt beschreven. Natuurlijk is er ook een volledige naam en een adres nodig wanneer u geld wilt overboeken naar het buitenland.

Kosten voor overboeken naar buitenland

Wanneer u geld wilt overboeken naar het buitenland dan moet u er rekening mee houden dat hier kosten aan verbonden zijn. Geld overmaken is naar veel landen van de Europese Unie overigens gratis wanneer u bij kosten aanvinkt dat ze shared zijn. Wanneer u geen IBAN en BIC code opgeeft dan kost het overboeken van geld sowieso geld.